donderdag 24 augustus 2017

Broodje aap van de week: De uitvinding van 'het broodje' - deel 3

Het derde en laatste deel van de geschiedenis van het brood. We gaan het beleg laten voor wat het is en we focussen ons op de essentie van het broodje, het brood zelf. 

De essentie van brood is ons bekend, het is aanwezig is ons dagelijks leven en het is niet ongewoon het tot tweemaal per dag te eten. Traditioneel bevat brood een gemalen graansoort, een rijsmiddel en vocht. De bestanddelen worden gemengd tot een egaal geheel. Nadien laat men het deeg een poosje rusten om het brood te laten rijzen. Dat rijzen is een biochemisch proces; bacteriën reageren op de stoffen in het brood en produceren koolzuurgas. Dit zorg voor de kleine luchtzakjes die je in het brood ziet. 

De vroegste vorm van brood is niet zoals we die kennen, een lang bruin brood voorzien van een bruine krokante korst. De eerste broden waren grofgestampte graankorrels met water, deze werden gebakken of gedroogd op platte stenen. Ze leken meer op pannenkoeken of tortilla’s. De eerste broden van deze vorm ontstonden enkele 10.000’en jaren geleden in het Midden-Oosten. Verschillende broden uit deze regio lijken hier nog op. Het Turks brood is plat van vorm, een pita-brood is ook plat van vorm, de tortilla bereikte via het Midden-Oosten Noord-Afrika, vervolgens Spanje en werd via kolonisatie een vast onderdeel van de Mexicaanse keuken. 

Naast de voedingswaarde, is ook de culturele waarde van brood niet te onderschatten. In het christendom staat brood voor het leven en het lichaam van Jezus. De Romeinen spraken over het manipuleren van de massa door middel van ‘brood en spelen’. Ze gaven spectaculaire gladiatorenshows en deelden vervolgens brood uit, het volk was vermaakt en gevoed en zodoende tevreden. Het idee dat gevangenen vroeger op water en brood werden gezet, is geromantiseerd. Brood was veel te kostbaar om mensen te geven die opgesloten zaten, zij kregen vaak resten van groenten, fruit en noten. Brood is het symbool voor de helende werking die voedsel kan hebben. 

De helende werking die voedsel kan hebben ... voedsel staat ons ook toe te verbinden, samen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap. De helende werking van voedsel zit niet enkel in het voedingsgehalte ervan maar ook bij de mensen met wie je het deelt. Smakelijk!

Meer weten? Check dan zeker deel één (klik hier) en deel twee (klik hier) van de geschiedenis van het broodje.

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst