dinsdag 15 augustus 2017

Broodje aap van de week: De uitvinding van 'het broodje' - deel 2

In het vorige bericht (klik hier ) las u dat de uitvinding van het broodje te wijten viel aan een Britse politicus met een kleine gokverslaving. Het is tijd om verder terug in de tijd te gaan, naar de krochten van de geschiedenis, in stoffige archieven, verlaten kelders met codexen en het internet. Waar komt het broodje nu echt vandaan?

De oorsprong van het broodje is haast mythologisch te noemen. Een eerste vermelding van dit culinaire wonder vinden we terug in het Oude Testament. Hillel I De Oudere (50 v.Chr. - 10 n.Chr.), een Joods geleerde, beschrijft hoe het de gewoonte was om vlees, groenten & kruiden in een uitgehold brood te bewaren. Dit gebruik is terug te vinden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Indië.

In Europa werd de variant pas later bekend. Het is lang de gewoonte geweest om voedsel te serveren op een groot rond goed doorbakken brood. Na de maaltijd werd het brood dat doordrenk was met vet van het vlees en vocht van de groenten opgegeten. Het brood werd gewikkeld in een stoffen doek om te bewaren en de volgende dag te consumeren. Het bevatte veel smaak en het harde donkere brood werd veel zachter.

Een priester genaamd John Ray omschreef in de 17de eeuw hoe men in de Nederlanden één schijf brood met vlees en boter serveert. De priester kon zijn ongenoegen niet kwijt over het onbeschaafde gebruik van slechts één schijf brood en niet twee.

Veel verhalen en wat weten we? Het broodje is ouder dan kinneke Jezus, het begon met soppen en er is altijd de vraag "één of twee sneetjes brood?". Smakelijk!

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst