maandag 7 augustus 2017

Broodje aap van de week: De uitvinding van 'het broodje' - deel 1

Sinds kort is het broodje ‘De Sjakie’ verkrijgbaar in ’t Gazetje. Een heerlijk broodje met kip en warme satésaus ontworpen door één van onze vaste klanten. Het broodje is op één vlak hetzelfde als alle broodjes in ons gamma. We serveren onze broodjes met beleg aan de binnenkant en het brood aan de buitenkant. Het is voor ons zo vanzelfsprekend maar er zit een heel verhaal achter.

Of je nu nog naar school gaat, het werk, jouw vakantie-job, kantoor, ’s middags een boterham eten uit een brooddoos of uit het zilverpapier is een stukje traditie in dit land. Allereerst is het bijzonder praktisch, een boterham met nutella met brood aan de buitenkant is goed voor letterlijk je vingers aan af te likken maar helaas niet handig.

De persoon die wordt bestempeld als de ‘uitvinder’ van de moderne boterham is John Montagu (1718 - 1792); een engelsman. De heer Montagu kwam uit een adellijke politieke familie. In zijn carrière bekleedde hij de functie van minister van post, zeevaart en buitenlandse zaken; met wisselend succes. Hij was ook goed bevriend met de bekende Britse ontdekkingsreiziger en kapitein James Cook. Een minder positieve eigenschap was dat hij een verwoed gokker was, hij spendeerde uren aan de kaarttafel. Hierdoor had hij weinig tijd voor uitgebreide maaltijden, hij zou zijn bedienden geregeld vragen om een stuk brood te brengen met vlees ertussen. Het beviel ook zijn mede-gokkers en al snel bestelden zij hetzelfde “Doe mij ook maar een Sandwich!”. Vanwaar komt die naam? John Montagu was de 3de Hertog van Sandwich.

Volgende keer meer over deze uitvinding. Voorlopig laten we u genieten van de uitvinding een gokkende Britse politicus. Dat zou een nieuwe slogan kunnen worden voor onze broodjes maar we blijven bij onze oude. Broodjes van ’t Gazetje “met liefde gemaakt”. Smakelijk!

wapenschild van de hertog van Sandwich

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst