maandag 31 juli 2017

Broodje aap van de week: een goei kwak mayonaise

Hoe vettiger, hoe prettiger. Het is een belangrijk element in de Belgische keuken. Het is zelfs een onderdeel van ons nationaal gerecht; goudgele frieten, liefst met zelfgemaakt mayonaise. Deze witte saus weet ieder gerecht of ingrediënt tot een hoger niveau te tillen. Het smaakt bij aardappelen, brood, pasta, salades, vlees, vis, etc.

Voor de onwetenden is dit al zeker het vermelden waard. Mayonaise wordt gemaakt van eierdooier, olie, azijn, mosterd en citroen. Wie ooit water en olie bij elkaar heeft gedaan, weet dat deze twee zaken niet te mengen zijn. Het geheim zit in de eierdooier, deze bevat een stof genaamd lecithine. Zonder deze stof zou mayonaise gewoon bestaat uit brokken mosterd zwemmend in azijn met olie en laten we eerlijk zijn … dat klinkt allesbehalve smakelijk.

Zoals bij veel oude uitvindingen het geval is, zijn er ook hier velen die deze uitvinding claimen. Twee versies zijn: De eerste gaat om de Franse stad Bayonne is gekend voor zijn saus ‘bayonnaise’. De mayonaise die wij kennen zou een verbastering zijn van het Franse woord mayeu (:eierdooier). De tweede versie gaat om de Spaanse stad Maó werd in de 18de eeuw veroverd door een Engels-Franse vloot. De chef-kok van de Franse admiraal kreeg de opdracht een feestmaal te maken. De oorlog maakte dat de stad door zijn voorraden zat en de chef moest noodgedwongen improviseren. Uit een mengsel van olie en ei ontstond de voorloper van de huidige mayonaise. Meer daarover lees je hier .

Ook in het buitenland scoort deze saus in verschillende vormen. In Rusland wordt mayonaise gegeten als beleg voor op de boterham, in verschillende Zuid-Amerikaanse landen wordt de citroen vervangen door limoen en is het veel zoeter en in sommige Aziatische landen is mayonaise bij pizza – of spaghetti bolognese een ware delicatesse. De Nederlanders zijn fervente gebruikers van de zoetere variant, hoe komt die zo zoet? Ze doen er simpelweg wat suiker in.

Wat een ware smaakmaker is deze saus. Gelooft u ons niet? Bestel volgende keer een broodje met – en een broodje zonder mayonaise. Natuurlijk wel bij hetzelfde adres 😉. Smakelijk!

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst