maandag 24 juli 2017

Broodje Aap van de week: Broodje Sjakie - Deel 2

De broodjeswedstrijd is een weekje achter de rug en binnenkort is het moment daar: jullie kunnen jullie eigen broodje Sjakie bestellen in ’t Gazetje. Het is (nog) geen klassieker maar wel bijzonder smaakvol. Hoe zit het verhaal achter het broodje in elkaar.

Meer Nederlands kon het niet maar er zit satésaus op het broodje. De bewondering die de noorderburen hebben voor saté- of pindasaus, is al vaak het onderwerp van verschillende moppen geweest. Toch moet de gemiddelde belg toegeven dat deze saus gecombineerd met kip; ook een ingrediënt van een sjakie, een heerlijke combinatie is.

Indonesië; ex-kolonie van Nederland, en het land van herkomst van de pindasaus. Inwoners van deze regio migreerden naar Nederland en namen hun tradities mee. Hierdoor kent Nederland een diverse maar toch Europese variant van de Aziatische keuken. Vergeleken met België vind je er meer Chinese, Japanse & Indische restaurants.

De Europese variant van deze saus is een groot verschil met de traditionele. De toevoeging van pinda’s of pindakaas is voor ons vanzelfsprekend maar geen essentieel onderdeel van een echte Aziatische ‘satésaus’. Ketjap; ook een klassieker uit de Aziatische keuken, wordt ook vaak toegevoegd en geeft het naast het hartige van de pinda’s een pittige en zoute smaak.

Binnenkort verkrijgbaar bij ’t Gazetje: een Sjakie. Een overheerlijk broodje met kip, bicky-uitjes en satésaus. Voor de durvers, doen we er sambal bij.

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst