maandag 26 juni 2017

Broodjes Aap van de week: kip curry

Zoet en pittig, vettig met die heerlijk stukken kip ertussen en dan die prachtige kleur. Een broodje kip curry is al decennia een vaste waarde in iedere broodjeszaak.

De ingrediënten van deze topper zijn vanzelfsprekend; de kip wordt in gescheurde stukken; geen blokjes, samen met puur kerriepoeder en mayonaise vermengt tot één mooi geheel. Vaak worden er ook nog stukjes ui, taugé, appel of ananas toegevoegd. Het resultaat is altijd een bom aan smaak dat je spontaan doet watertanden.

Kip curry; of kip kerrie, is geen authentieke Belgische uitvinding maar vind zijn roots in het zuidwesten van Azië. Allereerst bestaat het kerriekruid eigenlijk niet. Kerrie is een benaming die men gebruikt voor het mengsel van verschillende ingrediënten die uiteindelijk het ‘poeder’ vormen dat we kennen als kerrie. Bekende aanwezigen in deze samenstelling zijn gember, peper, kaneel, mosterdzaad, knoflook en kruidnagel maar de exacte inhoud verschilt altijd sterk per land en regio. Ten tweede is de smenstelling van de kip curry - of kip kerrie salade niet hetzelfde als wat men vindt in Aziatische restaurants. De verhouding vlees & groente, de vastheid van de saus, de toevoeging van rijst, linzen, e.d. verschilt hier ook even sterk per regio of land van herkomst. Uiteindelijk is er ergens een kip kerrie versie voor iedereen.

Hoe belandde dit Aziatische gerecht nu op ons broodje? Via de koloniale wegen bereikte kerrie van India al snel Engeland (curry is Engels voor kerrie) en ook in Nederland vind je vaak een kerrie van Indonesische herkomst. De kerrie viel zeker in de smaak bij de bevolking; zie de uitleg in de vorige alinea, en ook als koud gerecht was het best lekker. De vervanging van mayonaise door de klassieke bindmiddelen, kwam zowel de smaak als de houdbaarheid ten goede. De frisse smaak past beter bij onze zogenaamde ‘brood-cultuur’; serieus, wij eten enorm veel brood t.o.v. de rest v.d. wereld, en mayonaise kan met zijn vette & lichtzure samenstelling de ingrediënten beter beschermen tegen bederving.

 Het resultaat mag er zeker wezen! Smakelijk!

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst