maandag 12 juni 2017

Broodje Aap van de week: Een worstenbroodje

Handig om te eten uit het vuistje, in stukken uit een bakje of gewoon van een bord. Het smaakt koud, in de microgolf of in de oven. Met of zonder saus? Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Qua naam doet het meteen denken aan een broodje maar het ziet er niet zo uit. Wat is het verhaal achter het worstenbroodje?


Er doen tal van verhalen de ronde van hoe en wanneer dit broodje zou zijn ontstaan maar het broodje werd pas in zijn huidige vorm gegeten begin vorige eeuw. Deze broodje werden eerst gemaakt door slagers om zich te ontdoen van oud vlees. Een worst volgestampt met oud/vervallen vlees werd omhuld door een vettig en gekruid deeg om de smaak te maskeren. Gelukkig is de voedselinspectie een stuk strenger tegenwoordig en er worden enkel dierlijke eiwit- en vleesresten gebruikt.

Zowel belgen als Nederlanders zijn fervente eters van het worstenbroodje. In België is de vulling vaak een frikandel, lange hamburger of curryworst (allemaal hetzelfde), alhoewel er steeds meer worstenbroodjes opduiken met de gezondere kippenworst als vulling. In Nederland bestaat de vulling vaak uit gekruid gehakt dat men ook gebruikt als vulling van een worst. In het Frans noemt men een worst een “saucisse”, de Nederlanders maakten hier het woord saucijzenbroodje van.

Simpel en keilekker, een kleine maar mooie ambassadeur van de Belgische keuken.

Smakelijk

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst