maandag 5 juni 2017

Broodje Aap van de week: de smos

Het is een ware opeenstapeling van lekkere frisse ingrediënten. Sla, tomaten, komkommer, ei, kaas, hesp en mayonnaise is wat de smos, de smos maakt. Soms voegt men er ook nog wortel, augurken & ajuintjes aan toe. 

Een belg weet wat het woord ‘smossen’ betekend. Voor de Nederlanders; smossen is datgene wat kleine kinderen doen als ze eten, wat de man ongetwijfeld doet wanneer de muur moet worden geverfd, wat de spaghetti-saus altijd doet bij witte kledij. Smossen is het Vlaamse woord voor ‘knoeien’. De grote hoeveelheid ingrediënten die tussen het broodje worden gestoken, zorgt ervoor dat er altijd geknoeid wordt.

De naam ‘smos’ is een waar Vlaams begrip. Wie in Wallonië een smos wil bestellen, vraagt best naar een ‘pain dagobert’; het is niet aan te tonen of er hier een relatie is met Oom Dagobert van Donald Duck. De meeste Brusselaars kennen zowel de Vlaamse als de Waalse benaming maar vaak staat een smos hier aangegeven als een ‘club sandwich’. Bij deze laatste is het wel oppassen, bij een sandwich worden vaak schijfjes brood i.p.v. stokbrood gebruikt. De nederlandse variant is het zogenaamde ‘broodje gezond’. In België is een ‘broodje gezond’ een stokbrood met enkel groenten.

Een broodje waarvan de naam onlosmakelijk verbonden is met Vlaams/Belgsich ‘taal-erfgoed’. Volgende keer als u een ‘smoske’ besteld, sta hier even bij stil … en niet te veel knoeien.

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst