maandag 29 mei 2017

Broodje Aap van de week: de martino

(*gebasseerd op ware feiten)
Juni zou wel eens de maand van de broodjes kunnen worden, maar later meer daarover. Om onze broodjes extra in de kijker te zetten deze zomermaanden, trakteren wij wekelijks op een broodje-aap verhaal.

Pittig en smaakvol! Dit is de martino in al zijn essentie, traditioneel gezien wordt hij bereid met filet americain, augurken, uitjes, pittige ketchup (martino-saus) & tabasco. In sommige zaken voegt men er ook tomaat, ei, mosterd of anjovis aan toe. Waar komt dit broodje vandaan? Het verhaal is een combinatie van voetbal, belgische 'mythologie' en ouderwetse cafépraat.

Berchem Sport; een Antwerpse ploeg die tegenwoordig derde klasse B speelt, werd in 1951 net niet Belgisch kampioen, het verloor deze titel door een technische kwestie van Anderlecht. Deze bijna-titel was mede te danken aan de aanvaller Albert ‘Bert’ De Hert, die in 1951 benoemd werd tot Topschutter. Als Rode Duivel speelde hij tien matchen voor het Belgisch elftal en scoorde drie keer. Wat heeft het verhaal van een Antwerpse voetballer nu te maken met een broodje? Bert zou voor het eerst dit broodje bereid hebben in 1951.

Bert runde de broodjesbar “Quick” aan het Coninckplein in Antwerpen; voetballers werden toen nog niet zo degelijk betaald en hadden fulltime jobs naast het veld. Op een dag kwam Theo Martens; een vaste klant en voetballer bij FC Antwerp, aangeschoten de zaak binnen. Hij zou een broodje préparé hebben besteld en er mocht nog vanalles bij, wat hij maar in huis had. Dat werden dus uitjes, augurk, pittige saus, etc.

Bert had een top-product in handen maar hoe zou hij zijn creatie noemen? Eind jaren ’50 & begin jaren ’60 was Italiaanse muziek enorm populair in België; denk aan de hit ‘Marina’. Het was heel ‘trendy’ om een naam of begrip een Italiaanse bijklank te geven. Bert De Hert werd wel eens Alberto genoemd en Theo Maertens kreeg de bijnaam Martino. Al snel zeiden mensen “geef mij hetzelfde als de martino!”. Een icoon was geboren!

Klopt dit verhaal? Gentenaar Raymond Noë van ‘De Martino’, sandwichbar in Gent beweerde in 1955 het eerste martino-broodje te hebben gemaakt. We zouden de twee heren; Bert & Raymond, wel eens in een verbale tweestrijd willen zien. Wie zou de winnaar zijn? Helaas zijn beide heren reeds overleden. volgende keer als we een broodje martino eten, zijn onze gedachten bij hen maar vooral bij het feit dat er in dit kleine landje toch een donders goed broodje is uitgevonden.


Smakelijk!

Meest gelezen publicaties afgelopen 30 dagen

Zoeken in Riemst